Yeni Ümit İş Makinası Kursu
Hedeflerle yönetim

Hedeflerle yönetim

Hedeflerle yönetim, kurum içindeki tüm ekiplerin dinamikleri ve koordineli, spesifik hedeflere doğru ortaklaşa bir hareket modelidir. Planlamayı planlama planlamanın gerçekleştirilmesi amacıyla, kayıtlı kayıtların ve okunması gereken açıklamaların (politikaların) açıkça gerçekleştirilmesi zorunludur. Bu amaca yönelik birlik, kurum içerisinde koordinasyonu ve sürekli başarıyı desteklemeyi amaçlamaktadır.

İletişim olanaklarının sınırlandırılmasının tanınmadığı ve tek önceliğin kurumsal mükemmeliyet olduğu bir zeminde, ortaya çıkan dinamik enerji, sürekli ilerlemenin kilit enerji bitkileri oluşur. Uygulanan yaklaşımın şirketin hedefleri ile uyumlu hale gelmesiyle, kuruma kazandırılan değer en yüksek seviyeye çıkar. Günlük işlerle ilişkilerin gidişatına yönelik faaliyetler arasında bir uyum hakimdir. Kısa ve uzun vadeli tüm kurallar, öncelikle bölümlere, daha sonra organ temel birimlere, adil ilkelere ve yetki sınırlarında dağıtılır. Yapılan işlemler yansıyan katkı, detaylı bir değerlendirmeye tabi tutulur. Performans değerlendirme parçaları, daha sonra kaydedilen gelişimler ve performansın yayılmasına temel oluşturur.

Hedeflerle yönetim konusunda değişik metodolojiler uygulanır.

  • Her metodolojide ortak olan nokta “hedef belirlemedir”. hedef belirleme, stratejik hedefler ve stratejilerin belirlenmesi ile devam eder.
  • Stratejik hedefler, vizyona ulaşmak için mutlaka gerçekleştirilmesi gereken, zamanla sınırlı hedeflerdir.
  • Stratejiler, stratejik hedeflere nasıl ulaşılacağını belirleyen planlar ve metotlardır.
  • Hedef belirleme süreci, belirlenmiş uzun dönemli hedef ve stratejilerin yıllık bazda faaliyet planlarına çevrilmesi ile sona erer.

Yıllık hedefler; stratejik hedeflere ulaşmak için erişilmesi gereken; gelecek oniki ay içindeki kilometre taşlarıdır. Hedeflerin ölçülebilir olması gerekmektedir. Günümüzde sanayide uygulanan, en etkili hedef ölçüm metodu; (oee-over all equipment efficiency); toplam ekipman kullanım etkinliği (TEKE) dir. TEKE üç bileşenden meydana gelir:

Hedeflerle yönetim Ne İşe Yarar?

Organizasyonda Hoshin planının oluşturulması kısa, orta ve uzun vadeli hedeflerin belirlenmesi ve takibi açısından oldukça önemlidir.

  • Mevcut kaynakların, yöneticilerin tümdengelim yöntemiyle belirlediği stratejik performans kriterlerine uygun hale getirilmesini sağlar.
  • Yönetici-yönetici, yönetici-çalışan, çalışan-yönetici, çalışan-çalışan arasındaki iletişimi güçlendirir.
  • Politikalar ve günlük yönetim arasında entegre bir sentez sunar.
  • Makro bazda şirket hedeflerini hizalar. Mikro temelde problem çözme ve operasyonel öğrenme sunar.
  • Verilere ve kanıtlara dayanarak yıl boyunca PDCA döngüsünü yönetir.

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ UYGULAMA YÖNERGESİ