Yeni Ümit İş Makinası Kursu
İlk Yardım Eğitmeni

İlk Yardım Eğitmeni Nasıl Olunur?

İlk yardım eğitmeni olmak önemli bir sorumluluk yüklenmek anlamına gelmektedir. İlk yardım eğitmeni olmak için lise veya üniversite diplomasına ihtiyacınız vardır. Sağlık Bakanlığı’nın ilkyardım eğitmeni olmak için sadece belirli sağlık bölümlerini seçmesinin temel nedeni, bu bölümlerde anatomi derslerinin yer almasıdır. İnsan vücudunun anatomisini ve temel insan sistemini anlamak, ilk yardım eğitmeni olmak isteyen herkes için çok önemlidir. Bu nedenle müfredatta sadece anatomi derslerinin yapıldığı bölümlerin mezunlarına ilk yardım eğitmenliği yapmalarına izin verilmiştir. Çok geniş bir yelpazede eğitim alanlarından bahsedebilirsiniz. Bu alanda çalışmak isteyenler için hem özel sektörde hem de kamu sektöründe istihdam olanakları çok çeşitlidir.

İlk Yardım Eğitmeni Nedir?

İlk yardım eğitmenleri, bir kaza, ani hastalık, boğulma, zehirlenme veya yaralanma durumlarında hayat kurtarmak veya kaza durumunu daha da kötüye gitmesini önlemek için öğrenci ve kursiyerleri eğiten kişilerdir. İlk yardım eğitmeni olmak isteyenlerden eğitim koşulları aranmaktadır. Aldığınız öğrenim doğrultusunda ilk yardım eğitmeni olmayı düşünebilirsiniz. İlkyardım eğitmeni olmak isteyen herkes aşağıdaki şartları sağlıyorsa bu alanda çalışabilir;

  • Lise ve üniversitelerin, hemşirelik, laboratuvar teknikeri, beslenme uzmanları, ebeler ve eczacılar ve teknikerleri dahil olmak üzere Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen çeşitli tıp bölümlerinden birini tamamlamaları gerekmektedir.
  • İlk yardım eğitimi çeşitli akademilerde veya eğitim merkezlerinde tamamlanmalıdır.
  • Eğitim sonunda ilkyardım eğitmeni sertifikası almaya hak kazanmaları gerekmektedir.

İlk Yardım Eğitmeni Ne İş Yapar?

İlk yardım eğitmeni olarak çalışan kişiler,  sürücü okulları, özel okullar ve ilk yardım eğitim merkezleri kamu ve özel sektörde çalışabilir. Çalıştığı kuruma göre yaptığı iş ve sorumlulukları farklılık gösterebilir. Profesyonellerin başlıca görev ve sorumlulukları şunlardır: İlk yardım kursu için gerekli eğitim materyallerinin hazır hale getirilmesinden sorumludur.

İlk yardım sırasında kullanılan ekipmanları tanıtması gerekir. Turnike, bandaj ve bandaj gibi ilk yardım çantalarının nasıl kullanılacağını açıklaması gerekir. Kalp masajı gibi çeşitli ilk yardım tekniklerini öğretmekten sorumludur. Kullandığınız tüm ekipmanların prosedüre göre temizlendiğinden ve saklandığından emin olmalı. Bir ders planı hazırlaması ve yapılan işin kaydını tutması gerekiyor.

İlk Yardım Eğitmeni Olmak İçin Gerekenler

Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen sağlık alanında lise, ön lisans veya lisans derecesine sahipseniz, Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış İlk Yardım Eğitmenlik Sertifikası almaya hak kazanabilirsiniz. İlk Yardım Eğitmeni adayları, belirlenen bölümlerden mezun olmalıdır. İlkyardım eğitmeni olarak kayıt yaptırmak için aşağıdaki belgeler gereklidir. Diploma veya ön diploma, kimlik fotokopisi, 2 adet vesikalık fotoğraf. Bu belgeler kullanılarak Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanan ilk yardım eğiticileri eğitim merkezine başvuru ile eğitim süreci başlamaktadır. İlk yardım eğitimi toplam 40 saat sürmektedir. Temel ilk yardım eğitimi, ilk yardım uygulaması, iletişim ve sunum becerileri kurslarını içerir.

Eğitimin tamamlanmasının ardından adaylar teste tabi tutulacaktır. Sınav, eğitimden sonraki bir hafta içinde Acil Sağlık Hizmetleri Daire Başkanlığı tarafından yapılacaktır. Öğretmen Adayı; İlk Yardım, üç aşamalı temel yaşam desteği ve sunum testine tabidir. Ortalama başarı oranı %85 olmalıdır. Böylece sertifika almaya hak kazanılabilir. Sertifikanın 5 yıl geçerliliği vardır. Eğitmenlerden zorunlu eğitimin yanı sıra belirli niteliklere sahip olmaları beklenmektedir.

Bu nitelikler şunlardır; İnsan vücudu hakkında bilgi sahibi olmaları beklenir. Sorunları çözebilmeniz gerekir. Ayrıca olası sorunlarınıza hızlı ve kalıcı bir çözüm bulabilmeniz gerekir. İlişkilerde başarılı olmaları beklenir. Planlama ve organizasyon becerilerinizi göstermeniz gerekir. Güçlü yazılı ve sözlü iletişim becerileri sergilemek çok önemlidir. Analitik düşünebilmeli. Stresli duygusal durumlarda sakin kalabilmeli ve problemlerle başa çıkma yeteneğinizi göstermeli. Meslek etiğine göre hareket etmeleri çok önemlidir.

İlk Yardım Eğitmeni Kimdir?

İlk yardım eğitmenleri, öğrencilere kaza, ani hastalık, boğulma, bağımlılık, yaralanma gibi durumlarda hayat kurtarmak veya durumun daha da kötüye gitmesini önlemek için ne yapmaları gerektiğini öğreten kişilerdir. Bu alanda çalışmak için Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen bir bölümden lisans derecesine sahip olmanız gerekmektedir. Eğitmenler özel ve kamu sektöründe birçok kurumda çalışma imkanına sahiptir.

İlk Yardım Eğitmeninin Sorumlulukları Nelerdir?

İlk Yardım Eğitmeni, İlk Yardım kursu için gerekli eğitim materyallerinin hazır bulunmasından sorumludur. Müfredatın konusunu teorik olarak açıklamalı ve ilk yardım için ekipman sunmalıdır. Öğrencilerden turnike, bandaj ve bandaj gibi ilk yardım çantalarının nasıl kullanılacağını açıklamasını yapabilecek düzeyde olmalıdır.

İlk Yardım Eğitmenlerinin Sahip Olması Gereken Nitelikler Nelerdir?

İlk yardım eğitmenlerinin sosyalleşme konusunda başarılı, planlama ve organizasyon becerilerine sahip olmaları gerekmektedir. Yazılı ve sözlü iletişim becerileri ve analitik düşünme becerileri gereklidir. Stresli duygusal durumlarda problemlerle başa çıkma yeteneklerini göstermeleri çok önemlidir.

İlk Yardım Eğitmeni Maaşı

İlk Yardım Eğitmenleri, ilk yardım teknikleri hakkında bilgi veren kişilerdir. Bu alanda verilen bilgilerin eksiksiz olarak gönderilmesinden siz sorumlusunuz. İlkyardım eğitmeni olabilmek için bazı önemli şartları yerine getirmeleri beklenmektedir. Bu, çeşitli lise veya üniversitelerin Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen hemşire, tıbbi laboratuvar teknisyenleri, beslenme uzmanları, ebeler, eczacılar vb. sağlık bölümlerinin tamamlanması en önemli gereksinimlerden biridir.

Çeşitli akademilerde ve eğitim merkezlerinde ilk yardım eğitimlerinin tamamlanması da bir diğer önemli gerekliliktir. Eğitim sonunda İlkyardım Eğitmenliği Sertifikası mezunları sürücü kurslarına, özel okullara, ilk yardım eğitim merkezlerine, kamu ve özel dairelerin ihtiyaç duyduğu bölüm ve kurumlara katılabilirler. Bu alanda yapılan işlerin maaşları değişiklik göstermektedir. Burada belirleyici olan kişinin çalışmak istediği kurumdur.

İkinci önemli faktör, beklenen tüm koşulları karşılamasıdır. Bir diğer önemli faktör de kendi deneyiminizdir. Bu alanda geniş deneyime sahip adaylar daha iyi bir maaş alabilirler. İnsanların yetişmesi de çok önemli. İlk yardım eğitmeni olmak için kurumumuza başvurabilirsiniz. Daha detaylı bilgi için kurumumuzdan destek alabilirsiniz.