Yeni Ümit İş Makinası Kursu
Dilekçe Nasıl Yazılır?

Bir Dilekçe Nasıl Yazılır Ve Nelere Dikkat Edilmelidir ?

İnternette birçok dilekçe örneği bulunmaktadır. Ancak bir dilekçede dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Bunlara yer verilmesi hem devlet daireleri nezdinde hem de hukuk muhakemeleri kanunu kapsamında önem arz eder. Dilekçe Nasıl Yazılır ve nelere dikkat edilir?

Bir dilekçeye ilk olarak hangi makama yazılıyorsa o makam başkanlığına/genel müdürlüğüne gibi başlık atılarak bu başlık ortalanır.

Daha sonrasında dilekçeyi kim yazıyor ve hangi sıfatla yazıyorsa örneğin şikayet dilekçesi ise şikayetçi: dendikten sonra isim ve soyisim yazılır. Sonrasında muhattap kimse alt başlıklara onlar yazılmaya devam edilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta tarafların T.C Kimlik Numarası ve adresleri biliniyorsa muhakkak belirtilmelidir.

Daha sonrasında açıklama kısmına geçilir ve maddeler halinde veyahut altbaşlıklar belirlenerek yine maddeler halinde yazılır. Numaralandırmak önemli olduğu gibi anlatılacak husus fazla uzatılmadan net cümlelerle dile getirilmelidir.

Tabi ki normal bir vatandaştan bir hukukçu gibi dilekçe yazmasını kimse beklemez. Ancak dilekçesini kaleme alırken olabildiğince hukuki terim kullanması, tabiri caizse mahalle ağzıyla yazılar kaleme alınmaması gerekmektedir. Bu hususa dikkat edilmesi dilekçeyi okuyacak tüzel veya gerçek kişinin daha ciddi bir şekilde okumasını sağlayacaktır.

Dilekçe tarih nereye yazılır?

Dilekçede tarih nereye yazılır?

Son olarak talep sonucu yazılır. Yani açıklamalar kısmında tek tek ayrıntılarını verdiğiniz dilekçenin kısa bir özeti bu kısma yazılarak talebiniz ne ise cümleyi o şekilde bitirmeniz gerekmektedir. Cümle sonunda daha üst bir makama yazılıyorsa “gereğinin yapılmasını arz ederim.” denmesi önemlidir. Cümle sonunda noktalama işaretinden sonra hemen devamına tarih yazılır ve kağıdın sağ alt köşesine gelecek şekilde ad-soyad imza atılarak dilekçe tamamlanır.

Unutulmamalıdır ki; özellikle hukuki uyuşmazlıklarda dilekçe yazımında hak kaybına sebebiyet verilmemesi adına muhakkak uzman kişilerden yani avukatlardan yardım alınması gerekilmektedir. Tüm dava ve diğer yazışmalar avukatsız da yürütülebilse de yapılacak en ufak usul hatası veyahut dilekçede belirtilmeyen bir husus ileride telafisi olmayacak hataların doğmasına sebebiyet verecektir. Tüm bunlardan dolayı profesyonel yardım alınması yararınıza olacaktır. Dilekçe Nasıl Yazılır ve dikkat edilecek noktalar hakkında yazdığımız yazı şimdilik bu kadar. Bir başka yazımızda görüşmek üzere.

Dilekçeyi İlgili Kişiye/Makama Verirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Dilekçeyi ilgili kişiye veya makama verirken aşağıdaki hususlara dikkat etmeniz önemlidir:

Dilekçenin Doğruluğu ve Eksiksizliği:

  • Dilekçede yer alan tüm bilgiler doğru ve eksiksiz olmalıdır.
  • Dilekçenin dili açık ve anlaşılır olmalıdır.
  • Dilekçede ne talep ettiğiniz net bir şekilde belirtilmelidir.
  • Gerekli tüm belgeler dilekçeye eklenmelidir.

Sunum:

  • Dilekçe düzgün ve temiz bir şekilde yazılmalı veya yazdırılmalıdır.
  • Dilekçede imzanız ve iletişim bilgileriniz bulunmalıdır.
  • Dilekçenin tarihini atmayı unutmayın.

Teslim:

  • Dilekçeyi ilgili birime veya yetkiliye şahsen teslim edebilirsiniz.
  • Dilekçeyi posta yoluyla gönderebilirsiniz. Bu durumda, dilekçenin takip edilebilmesi için taahhütlü posta ile göndermeniz ve bir kopyasını kendinizde saklamanız tavsiye edilir.
  • Dilekçeyi e-posta yoluyla gönderebilirsiniz. Fakat, e-devlet üzerinden göndermeniz daha güvenli olacaktır.

Dilekçenin Alındığına Dair Belge Alma:

  • Özellikle devlet dairelerine verilecek dilekçelerde dilekçenin alındığına dair evrak numarası ve tarihi gösterir bir belge almayı ihmal etmeyin.
  • Bu belge, dilekçenizin işleme alındığının ve takibinin yapılabildiğinin göstergesidir.
  • Çok sayıda belge verilen bu dairelerde işlerin yürümesi ve takibi için bu numaranın bilinmesi zorunludur.
  • Bu evrak takip numarası ve belge teslim tarihinin yazılabilmesi için dilekçenin ikinci bir örneğini yanınızda taşımanız lehinize olacaktır.
  • Üzerinde tarih ve evrak kayıt numarası bulunan bu ikinci dilekçeyi kaybetmeyin.

Ek Tavsiyeler:

  • Dilekçenizi vermeden önce ilgili kurumun dilekçe verme usulü ile ilgili bilgi edinmeniz faydalı olacaktır.
  • Bazı kurumlar dilekçeler için standart formlar kullanmaktadır. Bu formları kurumun web sitesinden veya ilgili birimden temin edebilirsiniz.
  • Dilekçenizle ilgili herhangi bir sorunuz olursa ilgili kurumla iletişime geçebilirsiniz.

Umarım bu bilgiler dilekçeyi ilgili kişiye/makama verirken size yardımcı olur.

Bizi twitter da takit edebilirsiniz: https://twitter.com/1toplamkalite